BGC BAŞKANI KOLAYLI GÜVEN TAZELEDİ
Türkiye’nin en etkin basın meslek kuruluşlarından Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığına, kongreye katılan delegelerin tamamının oyunu alan Nuri Kolaylı yeniden seçildi.
Basın Kültür Sarayı’ndaki Nilüfer Sahnesi’nde bugün yapılan BGC Genel Kurulu, sabah saat 10.00’da başladı. Genel Kurulda Divan Başkanlığı’na Ahmet Emin Yılmaz, Başkan Yardımcılığına Tahsin Ardıç, Yazmanlığa da Sinan Tunç ve Elif Sezgin üyelerin oy birliği ile seçildi.
Çalışma raporlarının onaylandığı genel kurulda tek liste ile gerçekleşen seçimde Nuri Kolaylı BGC Başkanlığına oy birliği seçilirken, Bursa Gazeteciler Cemiyetinin 2024- 2027 dönemi kurulları alfabetik olarak şöyle oluştu:
Yönetim Kurulu Üyeleri: Ahmet Emin Yılmaz, Ahmet Akhan, Barış Yankı İçöz, Bülent Sezgin, Erdinç Aksoy, Ersin Yıldıran, Eyüp Turan, Fuat Kars, Hakan Işıkkent, Hasiye Yiğitbay, İbrahim Öge, İhsan Altıkardeş, Kenan Kibar, Musa Öztürk, Okan Tuna, Orhan Güney ve Tevfik Fikret Sönmez, Burhan Kaya, Enhar Güneş, Hurşit Topal, Necat Kırbulut, Rıdvan Tümenoğlu, Ruhi Berber
Denetleme Kurulu Üyeleri: Cemal Ekentok, Tahsin Ardıç, Teoman Alper
Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Cihat Özkan, Halil Özçoban, Şaban Önen
Federasyon Delegeleri: Nuri Kolaylı, Celil İnce, Erol Bilenser, Huriye Gül Kolaylı, Hüseyin Yeşilkavak, Mehmet Gerçeksi, Namık Göz, Nurullah Nuri Yavuz, Serkan Yetişmişoğlu, Selahattin Adıgüzeller.
Mayıs ayında yapılan ve 9 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu genel başkanlığına delegelerin tamamının oyunu alarak seçilen Nuri Kolaylı, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na da yeniden seçilerek güven tazelemiş oldu.
Yönetim Kurulunda yapılan görev bölümde ise BGC Başkan Vekilliğine Ahmet Emin Yılmaz, Başkan yardımcılıklarına Fuat Kars, İhsan Altıkardeş ve Erdiç Aksoy, Genel Saymanlığa Tevfik Fikret Sönmez oybirliği ile seçildiler.
Genel kurul üyelerine hitaben konuşma yapan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, 2021-2024 döneminde görev yapan BGC yönetim ve denetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Üç yıllık süreçte dayanışma ve uyum içinde çalışma sergilendiğini ifade eden Kolaylı, “Hiçbir ücret veya hakkı huzur almadan, kişisel çıkar gözetmeksizin mesleğimiz ve meslektaşlarımız için benimle birlikte gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımla dostluğumuzun ve birlikteliğimizin ömür boyu süreceğine inanıyorum” dedi.
BASIN MESLEK YASASI
Konuşmasında basın sektöründe yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine değinen BGC Başkanı Nuri Kolaylı, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Basınımızın özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk şart, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Basın Meslek Yasası’nın çıkartılmasıdır.
Yıllardır her fırsatta tekrarladığım çağrımı; bugünkü genel kurulumuzda bir kez daha yinelemek istiyorum; mesleğimize saygınlığını yeniden kazandırabilmemiz için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Basın Meslek Yasası”, yazılı basının yanı sıra görsel, işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır.”
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
BGC genel kurulundaki konuşmasında basın özgürlüğü konusuna geniş yer veren Nuri Kolaylı, “Sektörümüzde yaşanan çok önemli bir diğer sorunumuz, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir.” dedi.
Gazetecilerin yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuklanabildiğini, ağır ceza tehdidi ile karşı karşıya kaldığına vurgu yapan BGC Başkanı Kolaylı, “Türkiye’de insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması en büyük dileğimizdir” diye konuştu
ÇALIŞMA KOŞULLARI
Basın sektörümüzde, yasal düzenleme eksiklerinden kaynaklanan sorunların yanında, çalışma koşullarının neden olduğu olumsuzluklar da yaşandığına dikkat çeken BGC Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, kısa adı ile Basın İş Kanunu olarak da biliniyor. Basın işkolunda “gazeteci” olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ve çalışma koşulları Basın İş Kanunu ile düzenleniyor. Yaklaşık 70 yıl önce, 20 Haziran 1952'de yürürlüğe giren 5953 sayılı kanunda, 1961 yılında kapsamlı bir değişikliğe gidilerek meslektaşlarımıza önemli kazanımlar sağlanmıştı. Yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazedeki bu kazanımlar, aradan geçen sürede bir bir değiştirildi ve özlük haklarımızın birçoğu geri alındı.
Bu yasanın günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacı haline geldi.
Basın İş Kanunu yeniden ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Bu kapsamda istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan gazeteler, radyolar, televizyonlar ve internet haber siteleri desteklenmeli, bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır. Kanun; yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede ele alınarak meslektaşlarımız lehine güncellenmelidir.
Özellikle, “yıpranmada basın kartı sahibi olma şartı” mutlaka kaldırılmalıdır. Gazetecilik mesleği basın kartı sahibi koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmeli, gazetecilere basın kartı sahibi olsun veya olmasın anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammı geri verilmelidir.”
0 YORUM