Çocuğunuz ile Oyun Oynayın!

Çocuğunuz ile Oyun Oynayın!

OYUN ÇOCUK İÇİN HAYATTIR

Oyun, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan,davranışlarda oluşan bir etkinliktir.

Oyun çocuğun zihinsel kapasitesini geliştiren bir faaliyettir ve çocuğun en özenli işidir. Dış dünyanın kavranması öğrenilmesi ve hayata hazırlanmanın en keyifli yoludur. Çocuk oyun ortamında öğrenebilir. Aynı zamanda çocuk, içsel duygularını, çatışmalarını, kaygılarını yansıtır ve bizler bu sayede çocuğu tanır, öğreniriz.

Ailelerin çocuklarıyla iletişim sıkıntısı varsa bu sıkıntıyı çözüme kavuşturmak için harika bir fırsattır.

Çocuğun doğduğu andan itibaren insanlar arasında olması, onunla konuşulması, sevilmesi, oyun oynanması konuşmasını hızlandıracaktır. Çocuğun yaşı ne olursa olsun onunla sık sık konuşun ve birlikte yaşına uygun oyunlar oynayın. Özellikle 0-3 yaş grubundaki çocukların televizyona ve reklamlara maruz kalması yeterince ilgilenilmesi, oyun oynanmaması çocuklar üzerinde konuşma geriliği ve belirli psikolojik sorunları beraberinde getirir.

Oyun etkinliği içinde çocuğun ait olma, güç, özgürlük ve eğelence ile ilgili psikolojik ihtiyaçları giderilirken sosyal becerileri gelişir ve kaygıları azalır.

0-3 yaş dönemi için çocuğu kendi kendine oynamaya bırakmak onları pasifleştirir. Mümkün olduğunca çocuklarınızla oyun oynamaya özen gösterin çünkü oyun esnasında çocuğunuza “seni seviyorum ve seninle ilgilenmek istiyorum” mesajı verirsiniz. VE beraber oynarsanız onun yaratıcılığını daha fazla desteklersiniz.

Doğru Zamanda Doğru Oyuncak

Yaşına uygun oyuncak seçimi zeka gelişimini hızlandırır.                             

6 ay ve sonrası yıkanabilir peluş oyuncaklar, müzikli,sesli , hareketli objeler bebeğin el, ağız, göz koordinasyonun gelişmesine katkı sağlayacaktır.

9 ay sonunda ses çıkaran toplar, iç içe geçebilen halkalar, kutular, çocukta denge gibi becerileri geliştirir.

1 yaş sonrasında sepet, tabure, sesli telefon, toplar, hareketli arabalar tercih edilebilir. Oyuncak saklama ve bulma onlar için keşfetme becerisini geliştirecektir. Ve her başarılı girişimi sözlü olarak pekiştirmeliyiz.

Yaklaşık bir yaşındaki bebekler çok ilgilerini çeken oyuncaklardan biri de “dökme-doldurma” oyuncaklarıdır. Büyük renkli şekiller ve bunların içerisine atılabileceği bir kutudan ibaret olan bu oyuncakları kendimiz de yapabiliriz.
Yine bu dönemde parlak ve basit resimleri bulunan resimli kitaplar da çocuklar için uygun oyun araçlarındandır. Özellikle hem bebek hem de kitap yetişkin tarafından tutulur ve resimlere bakılırsa, bu olay çocuk için cazip olabilir. 

Günlük işleri sırayla anlatın (sabah kalkınca kahvaltı ederiz, öğlen çorbamızı içer ve uyuruz) böylece çocuk zaman ve sıra kavramını öğrenecektir.

18. Aydan itibaren keşif ve icatlar çocukların dünyasında önemli bir yeri olması nedeniyle, bu dönemde farklı boyutlardaki bloklar, kutular ve şekiller çocuğun inşa etmesi ve birleştirmesi için en uygun oyuncaklardır. 

2 yaşında ise büyük parçalı Legolar, mutfak eşyaları, doktor setleri çocuğun taklit yeteneğini geliştirir. Çocuklar çevrelerinde yaşadıkları günlük olayları dramatize etmeye başlarlar. Bu nedenle, bu dönemdeki çocuklar için en uygun oyuncaklar onların dramatik oyunlarında kullanabilecekleri değişik boyutlardaki bebekler, çeşitli kuklalar, oda takımları, mutfak malzemeleri, marangozluk, temizlik malzemeleri (kürek, süpürge), bahçe aletleri (çapa, tırmık, kürek), hayvan seti, ulaşım seti (tren yolu, köprü, demiryolu), doktor araç gereçleri, en uygun oyun malzemeleridir. Yine bu dönemde kum ve su çocukların en çok sevdikleri oyun malzemeleridir ve çocuklar bu yaşlarda, kovaya kum doldurup boşaltmaktan, kumu su ile karıştırıp harç yapmaktan çok büyük zevk duyarlar.

3 yaşında üç tekerlekli bisiklet, oyun hamuru, boyama çalışmaları ve müzik aletleri ideal oyuncaklardır. Yine bu dönemde sallanan at, pedallı araba, tekerlekli bisiklet, yük arabası ve salıncak seti en uygun oyun malzemelerindendir. Yine bu dönemde sökülüp takılabilen veya bozulup- yapılabilen oyuncaklarla, küçükten büyüğe doğru dizilebilen küpler, bloklar, inşaat malzemeleri çocuklar tarafından en çok tercih edilen ve sevilen oyun araçlarıdır

4-6 yaşında çocuklar açık hava oyunlarının yanı sıra masa başı faaliyetlerinden de büyük zevk alırlar. Boyama, kesme, yapıştırma, resim yapma, artık materyallerle şekiller yapma ve parçalı bilmeceleri birleştirmeyi çok severler. Bu dönemde çocukların algılama, hatırlama, parçalara ayırıp birleştirme, yanılma, düzeltme, yeni yorumlar ve çözümler getirme yetenekleri de gelişir. 

Çocukların masa başı etkinliklerinde bloklar, kalemler, kağıtlar, boyalar, boya fırçaları, tutkal, makas, düğmeler, boncuklar ve ayrıca eşleştirmeli oyuncaklar, resimli dominolar, resimli tombalalar ve resimli küpler, yap-bozlar en sevilen oyuncaklar arasındadır. 

6yaşında çocuklar  için hayali oyunlar en dorukta olduğundan evcilik, bakkalcılık, doktorculuk oyunları ve bu döneme uygun bebekler, evcilik ve doktorculuk setleri, marangozluk aletleri, kuklalar, temizlik ve mutfak setleri, bahçe aletleri, hayvan setleri, dükkanlar çocuklar tarafından en fazla tercih edilen oyun malzemeleridir. 

Bu dönemde çocukların top oynamak, ip atlamak, tırmanmak, yüzmek gibi bedensel hareketlerden ve açık hava oyunlarından çok fazla hoşlanmaları nedeniyle ip, top, ip merdiven, kızak, kayak ve paten gibi oyun malzemeleri tercih edilebilir. Çocuğun okula başlamasıyla oyun ilgilerinde de bazı değişiklikler görülür. Bu dönemde ok ulöncesi dönemdeki oyun aktivitelerinin yanı sıra çocuklar mümkün olduğunca becerilerini ortaya çıkaracak dama, satranç, loto, basketbol, bisiklet, paten gibi oyunları ve oyun materyallerini; daha sonraki yaşlarda da sinema, tiyatro, televizyon izleme ve spor yapma gibi yetişkin aktivitelerini tercih ederler. Ayrıca okul dönemi çocukları değişik okuma materyallerinden de hoşlanırlar.

Çocuklarımızla konuşurken mutlaka isimlerini söyleyelim ve onların hizasında göz teması kuralım. Çocuğun zamanında konuşması, psikososyal gelişiminin düzenli olması,çocuğun sosyal ilişkilerinin düzenli ve normal olması, zeka ve öğrenme kapasitesinin ideal olması için oyunu önemseyin.

REKLAM

Kaynak : http://yenisehirim.com/cocugunuz-ile-oyun-oynayin!.html.html

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiş gibi görünüyor.

    İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yaz