ÇOCUK EĞİTİMİNDE BABANIN ROLÜ
ÇOCUK BABANIN SIRRIDIR (Hz. Mevlana)
Çocuğun gözünde baba dış dünyanın simgesidir çünkü bütün gününü evin dışında geçiren,dış dünya ile devamlı temas halinde olan,dış dünyanın bütün güzelliklerini ve çirkinliklerini çocuğa tanıtan babadır.
Çocuğun gelecek yıllarda yakın ve uzak çevresi ile kuracağı ilişkilerde, babası ile kurduğu ilk ilişkilerin etkisi olacaktır.
Babasını güçlü bulan, ona hayranlık duyan,aynı zamanda babasından sevgi ve ilgi gören çocuk; babasından ürkmez, baba otoritesini benimser, babanın koyduğu kurallara uygun şekilde davranmayı öğrenir, kendi davranışlarını değerlendirmeyi başarır, kendini yargılamayı ve ifade etmeyi öğrenir.
Babasından beklediği yakınlığı göremeyen çocuk, hayal kırıklığına uğrar, baba-çocuk ilişkileri daha ilk yıllarda zedelenmiş olur. Erken çocukluk döneminde babaların çocuklarıyla ilgilenmesi onlara sevdiğini göstermesi çocukların okulla uyumunu ve okul başarısını olumlu etkilemektedir. Babalarıyla yakın ilişkisi olan çocukların zihinsel becerilerinde artışlar görülür. Aynı zamanda araştırmalar da gösteriyor ki babalarıyla yakın ilişki içinde olan,onlarla zihinsel beceri isteyen oyunlar oynayan çocukların;dil gelişimi ve problem çözme becerilerinde diğerlerine oranla ciddi farklar görülmektedir.
Çocuklar özellikle erken çocukluk döneminde babalarının kendilerini izlemelerinden, fikir vermelerinden, yeni şeyler öğretmelerinden aslında kısacası babalarıyla birlikte olmaktan son drece keyif alırlar. Çocuklar babalarıyla birlikte vakit geçirdiklerinde duyguları tanımlama, diğer insanların duygularını anlama gibi sözlü iletişim becerilerinde farklı deneyimler yaşarlar. ETKİN BABALIK yapan babaların çocukları, arkadaş ilişkilerinde daha az sorun yaşamakta, kolay arkadaş edinmekte, sosyal becerileri daha çabuk öğrenmekte ve kullanmakta ve liderlik özellikleri gösterebilmektedirler.
BABALAR ÇOCUKLARIN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR.
Nedir ETKİN BABALIK?
Hz. Ali sanki bugünleri görmüş gibi: ”ÇOCUĞUNUZU İÇİNDE BULUNDUĞUNUZ ZAMANA GÖRE YETİŞTİRİN” diyor. Önceleri büyüklerin yanında çocuk sevilmezmiş,öpülmezmiş. Önceden öyle diye şimdi de mi öyle yetiştirelim?
Aslında önceden de yanlış bilinirmiş.Peygamberimizi torununu öperken gören bir bedevi şaşırıyor: ”Hayret diyor, siz de mi çocuk öpüyorsunuz?” Efendimiz: ”Elbette, çocuklar cennet meyveleridir.” diyor.
Günümüzde ahlak öğreten, ekmek parası kazanan ve cinsiyet örneği rolü üstlenen baba imajına ek bakıcı ve eğitici rolünü de üstlenen, anneye ev işlerinde yardımcı olan baba imajı yerleşmiş bulunmaktadır. Artık baba eşine ve çocuklarına duygusal yönden destek olan, çocuklarıyla ilgili işlerde yardım eden,sorumluluklarını paylaşan ve çocuklarıyla doğrudan etkileşime giren kişi olarak tanımlanmaktadır. Baba,çocukla oyunlar oynama,kişilik ve ahlak gelişimini destekleme, sınırları gösterme, sevdiği ya da üzüldüğü konuda çocukla konuşma, duygularını paylaşma gibi yollarla çocuğun gelişimi ve eğitimi üzerinde doğrudan rol oynamaktadır.
Erkek çocuğu kendi cinsiyetine uygun kimliği,babanın davranışlarından ve ailede yerine getirdiği görevlerden, babasını gözlemleyerek öğrenir.
Kız çocuğu da babasını gözlemleyerek ve onunla etkileşime girerek, karşı cinsin davranışlarını ve karşı cinse nasıl davranacağına dair tavrını ve nasıl bir erkek seçeceğini öğrenir.
Etkin ve sağlıklı bir babalık yapmak isteyen babalar model olma rolünü unutmamalı.
Çocuklar, anne babalarının arasındaki ilişkiye bakarak bir ilişki modellemesi yapar. Bu modellemeye çok küçük yaşlardan itibaren başladıklarını oynadıkları oyunlarda görebiliriz. Anne-baba arasındaki ilişkinin kaliteli olması ve çocukların duygusal ihtiyaçları için sağlıklı bir aile ortamı şarttır.Anne-baba ayrı bile olsa eski eşlerle saygı dolu bir ilişki içinde olmaları çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
Çocuklarına zaman ayıran babalar,onlarla oyun oynayan babalar, onlara sevgisini gösteren babalar, koruyucu güçleriyle arkalarında olduğunu hissettiren babalar, annelerin yükünü paylaşan babalar,
BABANIN FAZİLETLERİ ÇOCUKLARIN SERVETİDİR. (Anatole France)
REKLAMKaynak : http://yenisehirim.com/cocuk-egitiminde-babanin-rolu.html.html
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiş gibi görünüyor.
İlk yorumu siz yapın!