AĞLAMAK DA İLETİŞİM ŞEKLİ

53026

Konuşmak nasıl ki bir iletişim şekli ise çocuklarımız için de ağlama nöbetleri bir iletişim şekli olabiliyor.

Kendisinin anlaşılmadığını düşünen çocuk kendisini ağlayarak ifade etme yolunu bir yöntem olarak seçiyor. Aslında buna bir iletişim kopukluğu dersek daha doğru olur. Çocuk 'anneeee, baabaaaaa beni duyun benim fiziksel ihtiyaçlarım kadar duygusal ihtiyaçlarım da önemli', 'beni sevin', 'beni kucaklayın' diyor aslında.

Normal seyrinden uzaklaşılmış olduğunda ağlamak ile sesini duyurmaya çalışıyor çocuklar. Tabi ki her ağlamayı bu sınıflandırmanın içine alamayız. Ama ebeveyn çocuğun ihmali söz konusu mu onu düşünmeli ve çocuğu anlamaya çalışmalıdır.

Naçizane tecrübe edindiğim bir olayla somutlaştırayım. Bilmek ve tecrübe edinmek çok farklı boyutlar.

3 yaşındaki minik oğlum ve 2-3 yaşlarındaki diğer minikler için imkanları zorlayarak sosyalleşecekleri, gün içerisinde enerjilerini oyunla atacakları, ekran olmadan kaliteli ve etkinlik dolu zamanları çoğaltmak adına oyun evi işletmek istedik. Çok dolu, çok güzel anılar biriktirdik fakat büyük bir sorun ile karşı karşıya kaldım. Oğlumun daha önceleri olmayan ama günden güne giderek artan ağlama nöbetleri… Sosyal olsun, etkili iletişim kurabilsin, bolca oynasın derken 4-5 ay süren günlük ağlama nöbetleri.

DURDUM, ÇIĞLIKLARI DİNLEDİM. "ANNEEEE, ben eski hayatımı istiyorum, etkinlik yapmak istemiyorum, ben seninle baş başa kalabileceğim zamanlar istiyorum, sen yorulma enerjin bana kalsın istiyorum. Başka çocuklar sana sarılmasın istiyorum" diye haykırıyordu. Durdum, düşündüm ve SARILDIM.

SONRA, şeker tadında oğlum tüm şekerliğiyle geri geldi. AMA telafisi 2 aydı. Tam iki ay bol sarılmalı, bol ilgili, bol baş başa anlarımızı çoğalttık, artık ağlamalar sadece fiziksel ihtiyaç ağlamasından ibaret :)

Her geçen gün imkanlarımız değişiyor, gelişiyor. Çağ değişiyor, ayak uydurmak gerekiyor. Anne baba çocuğum için ne yaparsam daha iyi eğitim alır telaşına bürünüyor. Dünyanın sevgiyle büyüyen çocuklara ihtiyacı var. Bazen imkanlarımız kısıtlı diye kaygılanabiliyoruz. Önemli olan çocuğun ilk çocukluk yıllarında ailesiyle kurduğu iletişim. Bu iletişimin şekli çocuğun ergenlikteki değişik duygularını etkileyecek. Çocuklar şımarıklıktan ağlamaz, onları dinlemeliyiz. Ağlamanın da bir dili bir anlamı var, UNUTMAYALIM!

Bol oyunlu, bol kucaklamalı anlarınız olsun.

 

Kaynak : http://yenisehirim.com/yazar/meltemsungurlu.html.html

Yazarın Tüm Yazıları

AĞLAMAK DA İLETİŞİM ŞEKLİ

OKULLAR AÇILIYOR

KARNE SEVİNCİ VE YAZ TATİLİ

SEVGİNİN GÜCÜ

ÇOCUĞUM ÇOK İŞTAHSIZ, NE YAPTIYSAM DEĞİŞMEDİ!

ÇOCUKLARIMIZA “HAYIR” DİYEBİLMEK

OLUMLU ANNE BABALIK

Çocuklar Şiddeti Nasıl Öğrenirler?

İKİ ÇOCUK ARASINDA İDEAL YAŞ FARKI

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DOĞRU BAŞLANGIÇ

ANNELİK SANAT MIDIR?

EĞİTİM SİSTEMİNİ ELEŞTİREN DEĞİL, GELİŞTİREN OLALIM!

ÇOCUKLARIMIZIN BENLİK KAVRAMI

ÇEKİNGENLİK

KAYGI BULAŞICI BİR DUYGUDUR!

KONUŞMA BOZUKLUKLARI TÜRLERİ

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

MUTLULUĞUN SIRRI!

ÇOCUK EĞİTİMİNDE BABANIN ROLÜ

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ

Çocuğunuz ile Oyun Oynayın!

TILSIMLI KELİMELER

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞTİREN ETMENLER

DAĞI BİLE TAŞIR İNSAN, AŞIK OLUP İNANINCA.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

ÇOCUKLARIMIZLA İLETİŞİM